Każde z naszych domowych urządzeń zużywa pewną ilość energii. Aby być świadomym konsumentem i dbać o naszą planetę, warto wiedzieć, jakie jest zużycie energii naszego sprzętu. Przeanalizujmy więc, ile prądu zużywa przeciętny czajnik elektryczny.
Różnice w zużyciu prądu między modelami
Na zużycie prądu przez czajnik wpływ ma wiele czynników. Podstawowym z nich jest moc urządzenia, wyrażana w watach (W). Przeciętny czajnik ma moc od 1000 do 3000W. Dla porównania – czajnik o mocy 2000W, używany codziennie przez 15 minut, zużyje w ciągu miesiąca ok. 15 kWh prądu, co przy średniej cenie za kWh wynoszącej 0,70 zł, daje koszt na poziomie ok. 10,5 zł. Z drugiej strony, model o mocy 1000 W, używany tyle samo czasu, zużyje tylko połowę tej energii.
Również materiał, z którego wykonany jest czajnik, ma znaczenie. Modele wykonane z metali (np. stal nierdzewna, miedź) prędko przekazują ciepło do wody, co skraca czas gotowania. Z kolei czajniki plastikowe oraz ceramiczne mają większą inercję termiczną, co wydłuża czas podgrzewania, a co za tym idzie – zwiększa zużycie prądu.
Zasady pracy czajnika elektrycznego
Czajnik elektryczny to urządzenie, które wykorzystuje koncepcję przemiany energii elektrycznej na cieplną. Prąd elektryczny, przepływając przez grzałkę czajnika, wywołuje tzw. efekt Joule’a, który polega na zamianie energii elektrycznej na cieplną. To ciepło jest następnie wykorzystywane do podgrzewania wody. Wartość tego zużycia energii można obliczyć, znać moc urządzenia oraz czas jego działania. Zasadniczo, im wyższa moc czajnika, tym szybciej podgrzewa on wodę, ale zarazem więcej prądu zużywa.
Wpływ sposobu użytkowania na zużycie energii
Ważny w kwestii zużycia energii jest również sposób korzystania z czajnika. Ważne jest, aby podgrzewać tylko tyle wody, ile faktycznie potrzebujemy – gotowanie pełnego czajnika „na zapas” to duże marnotrawstwo energii. Ponadto, warto unikać wielokrotnego podgrzewania wody – jeżeli planujemy za chwilę zaparzyć kolejną filiżankę herbaty, lepiej poczekać i zrobić to za jednym zamachem.
Ponadto, ważne jest regularne odkamienianie urządzenia, gdyż osad kamienia wodnego utrudnia przekazanie ciepła do wody, co przedłuża czas gotowania i zwiększa zużycie energii.
Sposoby na oszczędzenie energii przy używaniu czajnika
Oszczędzanie energii podczas gotowania wody to proces, który zaczyna się w momencie wyboru odpowiedniego czajnika – zwróćmy uwagę na jego moc i materiał wykonania. Po drugie, warto podgrzewać tylko tyle wody, ile faktycznie potrzebujemy, bez podgrzewania „na zapas”. Warto wykorzystywać do gotowania wody czajnik zamiast kuchenki gazowej czy elektrycznej – jest to bardziej efektywne energetycznie.
Kolejnym sposobem na oszczędzenie energii jest korzystanie z funkcji szybkiego gotowania, dostępnej w wielu nowoczesnych modelach czajników – pozwala ona na podgrzewanie wody do niższej temperatury (np. 80-90 stopni), co jest wystarczające do zaparzenia herbaty, a zużywa mniej energii. Oczywiście, nie zapominajmy o regularnym odkamienianiu czajnika – osad kamienia wodnego utrudnia transfer ciepła do wody, co zwiększa czas potrzebny do jej podgrzewania i tym samym zużycie energii.
Zobacz także: